Korenmolen de Eendracht


MOLEN NIEUWS

 

Foto impresssie van nationale Molendag 2019

     
     
     
     
     
     
     
     

 

 

Foto impresssie van midwintermalen 2018

 

   
   

 

   

 

Foto impressie van monumentendag 2018

Als je hier op klikt zie je een leuk filmpje over de openmonumentendag.

          
          
          
          
          

 

          
          

 

 

Foto impressie van midwintermalen 2017 en onthullen AKG- schild 

 

    
   
   

 

 

 

 
 

Een roede wordt gerepareerd

Dit jaar ontdekten we tijdens een reguliere controle aan de wieken van de molen dat de buitenroede (dat zijn de twee wieken die aan het uiteinde van de as zitten) in slechte staat verkeerde. Reparatie bleek noodzakelijk. Vanaf dat moment bleef de molen dan ook stil staan.
15 december was de roede gerepareerd en kon weer met de montage begonnen worden.

Aangezien de roede een lengte van 23,7 meter heeft, moet deze gebracht worden met speciaal transport. Daarna is een forse hijskraan nodig om de roede omhoog te takelen.
Eenmaal omhoog getakeld, moet de hijskraan de roede tot precies boven het gat in de as van de molen brengen. Een precies werk, want je wilt natuurlijk niets beschadigen.
De foto's hiernaast laten zien dat dit prima verloopt.
Nu is het een kwestie van de roede voorzichtig laten zakken, totdat deze op precies de goede hoogte is. De roede moet natuurlijk aan beide einden exact evenveel uit de askop steken.
Nadat de roede op de juiste hoogte zit, moet deze goed vastgezet worden. Dit gebeurt met houten wiggen en keerklossen.

 


Het publicatiebord in gebruik genomen


Op zaterdag 13 juni is het informatiebord voor de molen feestelijk geopend door 2 leden van het bestuur van de Alphense Rotary. Het bord is mede door een gift van de Rotary en veel inspanning van een groot aantal vrijwilligers tot stand gekomen. Hieronder een korte foto impressie:


Vervanging van het maalkoppel

et maalkoppel dat aangedreven wordt door de Oude Bram is vervangen.
En dat was een behoorlijke klus! Onze molen heeft drie maalkoppels. Twee daarvan worden aangedreven door de wind en en één koppel door onze oude diesel én vriend de Oude Bram.
Het laatstgenoemde koppel is vervaardigd van kunststeen. Tevens is het zo dat dit koppel verreweg het meest gebruikt wordt omdat er ook mee gemalen wordt als er geen of te weinig wind staat
Het koppel stenen, de "ondersteen" en de "bovensteen", waren al ruim 30 jaar in gebruik. Tevens was het "scherpsel", de groeven in de steen, uitgevoerd voor meer algemeen gebruik dan voor het malen van tarwe, dus niet speciaal gericht op het mooi uitmalen van baktarwe.

Aangezien we gaan voor kwaliteit voor onze klanten, is besloten om een nieuw koppel stenen aan te schaffen.
De nieuwe stenen zijn vervaardigd bij de Molensteenmakerij van Hans Titulaer in de buurt van Nijmegen, de enige nog fulltime steenmakerij in Europa.

Voorbereidende werkzaamheden

De voorbereidende werkzaamheden hebben zo'n twee weken in beslag genomen. De vrijwilligers van onze molen hebben eerst de oude stenen ontmanteld en buiten op het molenerf gelegd. Daar zullen ze in de toekomst op een geschikte plek opgesteld worden.
    

    

Gezien het feit dat de stenen gemiddeld zo'n 1000 kg per stuk wegen, was het dan ook een hele klus om ze naar buiten te transporteren.

Nadat de stenen verwijderd waren is de "maalstoel" (het frame waarop de stenen geplaatst waren) klaargemaakt voor de nieuwe stenen. De nieuwe ondersteen, de "Ligger" geheten, is vervolgens door de vrijwilligers op z'n plaats gelegd en afgesteld. Vervolgens zijn de bovensteen, de "Loper", en de aandrijving geplaatst en afgesteld door Hans Titulaer. Vooral het zuiver afstellen van de aandrijving, het inbouwen van de lagers en het balanceren van de Loper is van cruciaal belang voor het mooi laten draaien van de Loper boven de Ligger. Er is namelijk maar een paar mm afstand tussen de stenen aanwezig.

De ruimte onder de maalstoel blijft nu open, waardoor iedereen kan zien hoe de molenstenen (samen met de ventilator voor het luchtsysteem en de graanreiniger) worden aangedreven door de Oude Bram.

Gezien het grote gewicht van de nieuwe stenen (respectievelijk 1200 en 1000 kg) was voor het vervoer en het plaatsen in de molen "zwaar geschut" nodig zoals een steenkraan en extra zware takels en kettingen.

Proefmalen met de nieuwe stenen

Inmiddels liggen de nieuwe stenen op hun plaats en is er ook al weer mee gemalen. De resultaten zijn zoals verwacht; een beter meelproduct om te kunnen bakken.
Met dit koppel kunnen we, bij goed gebruik en onderhoud, weer zo'n 100 jaar vooruit
 

De nieuwe winkel feestelijk geopend

Op deze dag was ook de officiële opening van de nieuwe molenwinkel gepland.
De opening van de nieuwe molenwinkel. De weersverwachting voorspelde niet veel goeds. Dit weerhield de vrijwilligers van korenmolen De Eendracht er niet van om alles op alles te zetten om er een feestelijke dag van te maken. Kees van Velzen, wethouder van onder meer recreatie en toerisme, onthulde, samen met de voorzitter van de stichting, Dick Esveld, het prachtig opgeknapte uithangbord, onder toeziend oog van de vrijwilligers, genodigden en belangstellenden.

    

    

    

    

Na afloop wilde iedereen de winkel van binnen bewonderen.
De nieuwe omgeving nodigde gelijk uit tot het kopen van de vele ambachtelijk geproduceerde meelproducten. Een ouderwets drukke dag, waar de vrijwilligers van de winkel reikhalzend naar hebben uitgekeken.

    

    


    

    

    

    
Het openingsfeest viel samen met de Nationale Monumentendag.
Uiteraard was de molen zelf van binnen te bezichtigen, stond de Oude Bram lekker te puffen en waren er op het terrein ook diverse oude ambachten te bewonderen.