Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 21 november 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Ten zuiden van een hogedrukgebied boven Scandinavie voert een oostelijke stroming continentaal polaire lucht aan. Een hoogtelaag, om 15 UTC boven Bretagne trekt via Het Kanaal en Wales naar Ierland. Een bijbehorende kortgolvige ZW-NO georiënteerde hoogtetrog trekt vanavond van zuidoost naar noordwest over Nederland. Deze veroorzaakt i.c.m. warmteadvectie enige forcering boven met name het noorden tussen 700 en 500 hPa. Vanaf de nacht naar woensdag gaat de warmteadvectie verder aan de oostflank van het hoogtelaag en zien we vanuit het zuidoosten een tong van hogere potentiële natteboltemperatuur op 850 hPa. Dit is getekend als een occlusie. Woensdag is de stroming zuidoostelijk.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste aandachtspunt is het neerslaggebied van vanavond. De uitvoer is nu consistent in de locatie en timing: oosten en noorden. Neerslagsoort is vrij eenduidig: eerst wat regen, daarna natte sneeuw. Luchttemperatuur daalt in de neerslag naar de natteboltemperatuur. (ca 0,5 °C) Een volgend gebied met verspreid lichte neerslag trekt in de nacht over het zuidwesten. Hierin nog wel verschillen in neerslagsoort: voornamelijk regen of (natte) sneeuw, geen ijsregen meer. Een ander groot aandachtspunt zijn de opklaringen vannacht.

Aandachtspunten

Temperatuur:

In de nacht naar woensdag is de Tn nogal afhankelijk van opklaringen: wanneer het opklaart iets onder nul waardoor er na neerslag gladheid door bevriezing kan optreden. Woensdag van 3 graden in het NO tot plaatselijk 7 in het zuiden. In de nacht naar donderdag op veel plaatsen iets onder nul, maar voor gladheid is het te droog,

Wind:

Seinen boven Noordzee (7 Bft) en kustwateren/IJsselmeer (6 Bft). Vanaf de nacht naar woensdag gaat de wind sterk afnemen.

Bewolking:

Actueel boven het noorden van het luchtruim nog enkele TCu's, toppen 7000 vt. Verder over het algemeen SC, stabiel gelaagd. Mogelijk ook ST bij sneeuwval. Bij de neerslaggebieden (occlusie) eveneens kans op ST. De turbulentie ST/SC vannacht in het noorden komt alleen in de Harmonie36 uitvoer, dit is een onzekerheid (net wel of niet voldoende vocht net onder de inversie), maar wel van belang voor evt gladheid.

Neerslag:

Bij het neerslaggebied (stratiform) boven het oosten en noorden van vanavond zien we eerst wat regen, dan natte sneeuw (natteboltemperatuur aan de grond tussen 0 en 0,1°C). In de Harmonie- en EC uitvoer ontstaat een accumulatie van ca 1 cm plaatselijk in het noorden, waarschijnlijk blijft er alleen in het gras wat liggen bij grotere intensiteiten. De wegdektemperatuur is te hoog om op de weg een accumulatie van sneeuw te krijgen, dit laat het wegdekmodel ook zien. Bij de neerslag van vanavond laat/nacht naar woensdag (met name in het ZW) zijn er nog verschillen in timing en in neerslagsoort (regen/sneeuw). De ijsregen is uit de uitvoer verdwenen.

Zicht:

De zichten zijn buiten neerslag in deze luchtsoort goed en de neerslagintensiteiten moeten vrij hoog zijn om een forse zichtverslechtering te krijgen. In (natte) sneeuw zal dit het makkelijkst lukken.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp

Uitgifte: 20/11/2018 17.21 uur LT.
Bron KNMI