Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 19 september 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een complex laag tussen Schotland en IJsland is in onze omgeving sprake van een zuidwestelijke stroming. Deze stroming voert droge en warme lucht aan. Een laag (ex-Helene) ligt boven het zuiden van Schotland en trekt vandaag richting de Noorse Zee. Een barokliene structuur, geanalyseerd als koufront, ligt momenteel boven het oosten en verlaat het land spoedig. Deze van oorsprong tropische ThetaW-band past niet binnen de Noorse school en lijkt eerder op het koufront in het Shapiro-Keyser model. Daarbij en daarachter wordt de aangevoerde lucht iets vochtiger. Woensdagochtend komt het NO-ZW georiënteerde zwakke polaire front dicht in de buurt van de noordwestkust, maar een nieuwe randstoring boven de Britse Eilanden brengt ons vervolgens weer dieper in de warme sector. Aan de zuidflank van deze randstoring komt woensdagmiddag en -avond op de noordelijke Noordzee een zware zuidwesterstorm te staan.

Modelbeoordeling:

De wind is het belangrijkste aandachtspunt. Halverwege de middag in het noordwestelijk kustgebied een zwak en tijdelijk signaal voor zware windstoten. Hirlam heeft het signaal in de nieuwste run iets afgebouwd. In de verwachtingstekst zijn windstoten rond 70 km/uur genoemd. De wolkenvelden die zich nu boven het westelijke gedeelte van de FIR bevinden worden nog het beste gerepresenteerd door Ha40, Ha36 is duidelijk te negatief met de hoeveelheid en de hoogte van de bewolking.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vandaag in de (zuid)oostelijke helft van het land vanmiddag zomers warm, woensdag mogelijk een fractie minder warm.

Wind:

Vandaag overdag een aantrekkende gradiënt met 7 Bft in vrijwel alle kustdistricten. Halverwege de middag in het noordwestelijk kustgebied een zwak en tijdelijk signaal voor zware windstoten. Het signaal is het sterkst in Harmonie 40. Woensdagochtend tijdelijk geen 6 Bft. Aan de zuidflank van de randstoring komt woensdagmiddag en -avond opnieuw 7 Bft voor in de kustdistricten, in het uiterste noordwesten van het land is er dan wederom een kleine kans op zware windstoten. De noordelijke Noordzee krijgt zelfs met een zware zuidwesterstorm te maken, waarbij Hirlam begin woensdagavond in Fladengronden ook deze run weer een ruime 11 Bft berekent.

Bewolking:

Vandaag bij en achter het "koufront" Sc bewolking die aan oplossing onderhevig is. De basis ligt rond 2000 vt. Verder wat sluierbewolking. Woensdag in de nacht en ochtend op nadering van het polaire front opnieuw een wolkenband (lagere bewolking) afkomstig vanuit Het Kanaal, die gedurende de nacht en ochtend deels over het westen van het land schampt. Wederom lijkt de St-kans klein.

Neerslag:

Woensdag bij het polaire front een zwak neerslagsignaal in Hirlam, alleen in EC lijkt de neerslag in de avond het uiterste noorden van het land nog te kunnen bereiken.

Zicht:

Goed zicht. Komende nacht mogelijk wat teruglopend zicht, aangezien de aangevoerde lucht wat vochtiger is.

Paraaf meteoroloog: schaikm

Uitgifte: 18/09/2018 10.52 uur LT.
Bron KNMI