Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 22 augustus 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een rug van hogedruk ligt boven onze omgeving en trekt gedurende de periode langzaam naar het noordoosten om op dinsdag boven Duitsland aan te komen. Zuidwest van de rug dringt een een warmtefront noordwaarts op. Een warmtefrontafloper trekt vanochtend langs het frontvlak over België dieper Europa in. Het grondfront (dauwpunten > 15°C) ligt momenteel boven zuid-Engeland en wordt vanavond of in de nacht naar dinsdag nabij het uiterste (zuid)westen van de FIR verwacht. Het front loopt vervolgens op de rug in waardoor het op dinsdag slechts zeer langzaam noordwaarts verplaatst, bovendien lost het onder invloed van dagelijkse gang deels op. Een nieuwe warmtefrontafloper zou in de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend vooral over de noordelijke helft moeten trekken.

Modelbeoordeling:

Het grondfront is actueel vrij goed te volgen op basis van dauwpunten en slechte wolken- en zichtcondities. Naarmate het echter dichterbij onze omgeving komt wordt het lastiger het front te positioneren. In de cross-secties van Vlissingen en Eelde blijkt wel dat de vochtige en warme lucht zich in de warme sector pas woensdag over het gehele land heeft uitgebreid. Verder zien we bij de warmtefrontaflopers dat Hirlam in zijn neerslagbeschrijving progressiever is dan de overige modellen. Dit heeft te maken met het feit dat Hirlam te weinig neerslag uit middelbare bewolking verdampt. EC echter staat erom bekend te weinig neerslag uit dergelijke wolkenlagen te genereren. Op basis van de actuele neerslag bij de afloper boven België ligt de waarheid in het midden, d.w.z. in het noorden dinsdagnacht/ochtend kans op wat lichte (mot)regen. Verder komen alle modellen met lage bewolking bij het front. Ha38 spant de kroon met op uitgebreide schaal mist, die vandaag overdag ook volledig in stand zou moeten blijven, m.i. onrealistisch.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Bij de warmtefrontaflopers middelbare en hoge bewolking, bij het grondfront in de nacht naar dinsdag boven het uiterste (zuid)westen van de FIR lage St-bewolking. Dinsdag overdag moet die lage bewolking boven land door dagelijkse gang volledig oplossen, boven het westen van de FIR zal dat niet het geval zijn. Ook mist is daar niet geheel uitgesloten. Overigens voor het front uit nog cumuliforme bewolking in de polaire lucht.

Neerslag:

In het uiterste noordoosten en in de Duitse Bocht nog een enkele lichte bui. Maandag overdag op de meeste plaatsen droog. Zeer plaatselijk is een enkele lichte regenbui in het midden/noorden van het land mogelijk, maar dat is nauwelijks noemenswaardig. In de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend bij een tweede warmtefrontafloper mogelijk lichte (mot)regen boven zee.

Zicht:

10+ km in de polaire lucht, vannacht in opklaringen kans op grondmist of een ondiepe mistbank. Nabij het grondwarmtefront nevelige condities en mogelijk ook mist. Verder wordt in neerslag geen zichtverslechtering verwacht.

Paraaf meteoroloog: aberson

Uitgifte: 21/08/2017 05.18 uur LT.
Bron KNMI