Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 18 januari 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een occlusie trekt samen met een hoogtetrog (die actueel boven het Kanaal ligt) vanochtend en begin van de middag oostwaarts over ons land. Achter deze systemen komen we in een noordwestelijke stroming die maritiem polaire lucht aanvoert en tevens hebben we dan de laagste bovenluchttemperaturen (-40°C). Vervolgens komen we in de loop van donderdagavond/vrijdagnacht van het westen uit onder invloed van een rug behorende bij een hogedrukgebied boven Frankrijk. Dit hoog trekt vrijdag langzaam noordwaarts.

Modelbeoordeling:

Alle modellen geven indicatie van natte sneeuw tijdens de passage van hoogtetrog/occlusie en vooral in de buien na passage. Er zit (weer) een groot verschil in sneeuwdek tussen de modellen: we verwerpen HA36 (2-3 mm water equivalent op donderdagavond) en HA40 (1-2 mm we) en gaan meer uit van Hirlam (vrijwel geen sneeuwdek) en EC (zeer licht sneeuwdek). Dit is een gevolg van te weinig smelt in de harmonies. In de nacht naar vrijdag geven zowel Ha36 als Hirlam mist(banken) in het zuidoosten terwijl EC en Ha40 dat nauwelijks geven. Gegeven het wegvallen van de wind in de rug gaan we toch wel uit van kans op mist, die in de polaire lucht waarschijnlijk vooral mistbanken zullen zijn. In het noorden staat iets meer (geo)wind en daar is de kans op mist wat kleiner.

Aandachtspunten

Temperatuur:

In (intensieve) winterse buien kan de temperatuur even dalen naar ca. 1°C. Donderdagavond en vrijdagnacht op veel plaatsen (muv. kuststrook) temperaturen onder het vriespunt. In combinatie met natte wegen door de neerslag van donderdag geeft dit een grote kans op bevriezingsgladheid. Eventueel kan er dan lokaal door een winterse bui het ook nog glad worden door winterse neerslag.

Wind:

Actueel 6 Bft in het noordelijke kustdistricten, in de loop van de ochtend 7 Bft in alle kustdistricten en in de loop van donderdagavond/vrijdagnacht sterke afname van de wind door de rug. Vooral bij de buien na passage trog/occlusie stevige windstoten boven de Noordzee: 90-100 km/u.

Bewolking:

Vooral in de Harmonies zien we St met een zeer lage basis in winterse buien, in deze modellen is de intensiteit van de sneeuwval ook het grootst. Tijdens passage trog/occlusie CB's met toppen rond FL200 en donderdagmiddag na passage iets hogere toppen (FL200-250) door koudere bovenlucht.

Neerslag:

Op passage trog/occlusie Cape rond de 100 J/kg. Donderdagmiddag boven land 100-200 J/kg, op de Noordzee en kust 200-400 J/kg en in de noordelijk FIR mogelijk 400-700 J/kg. Met shear rond de 20 kn geeft dit multicells. Donderdagmiddag is de kans op hagel en natte sneeuw het grootst en tevens (door de koudste bovenlucht) ook een kans op onweer. Op de trog/occlusie zijn deze drie fenomenen echter ook zeker niet helemaal uitgesloten. In de loop van donderdagavond/vrijdagnacht sterven de buien uit doordat de rug er van het westen uit inkomt.

Zicht:

Goed, in neerslag matig en in intensievere (winterse) buien slecht. Donderdag op vrijdagnacht met name in het zuidoosten kans op mistbanken (zie modelbeoordeling).

Paraaf meteoroloog: tuenter

Uitgifte: 17/01/2019 05.27 uur LT.
Bron KNMI