Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 25 maart 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de westflank van een omvangrijk hogedrukgebied met het centrum boven Oost-Europa wordt bevinden we ons aanvankelijk nog in een zuid- tot zuidoostelijke stroming. Een vrijwel stationair laag dat zich momenteel boven de Noorse Zee bevindt verplaatst zich vandaag en morgen heel geleidelijk richting de Shetlands. Tegelijkertijd trekt een laag met de kern boven de Golf van Biskaje verder zuidoostwaarts en vult morgen uiteindelijk boven de Pyreneeën op. Het gevolg is dat ons land in de loop van de avond in een zadelgebied komt te liggen met weinig stroming. Een zwakke ZW-NO georienteerde occlusie ligt ongeveer van Wales tot aan het noorden van Denemarken (goed te volgen op TFP en Theta-W van 4) en zal in de loop van zondagmiddag en -avond zuidoostwaarts ons land gaan passeren. Tegelijkertijd komen we dan ook aan de oostflank van een opbouwend Azoren-hoog in een zwakke noordelijke stroming terecht.

Modelbeoordeling:

Geen noemenswaardige verschillen wat betreft de synoptische ontwikkeling. Er zijn wel verschillen in het convectieve neerslagsignaal voor vanmiddag en morgen overdag. Vanmiddag is H36 de enige die dit laat zien, wat gezien de progtemps niet meer kan zijn dan een heel licht buitje uit een dikke CU(/SC-laag). Niet genoemd in de luchtvaartproducten. Morgen overdag op dagelijkse gang in combinatie met de vochtigere lucht bij de occlusie een sterker buiensignaal. Dit buiensignaal is niet zichtbaar in H40 ondanks dat de progtemps wel duidelijk genoeg vocht en onstabiliteit tonen. Verder zijn er verschillen in de grenslaag, waarbij H36 op dit moment teveel mist en lage bewolking heeft boven de Noordzee. De andere modellen hebben dit meer lokaal en alleen in het noorden van de FIR en dit komt beter overeen met de werkelijkheid en is de richting die we aanhouden. H36 heeft dan weer te weinig SC actueel boven ons land, in tegenstelling tot de andere modellen die dichter bij de werkelijkheid zitten. Aandachtspunt is de hoeveelheid SC die vannacht aanwezig zal zijn boven land en ook weer zal moeten ontstaan/overblijven uit de CU die zich vanmiddag vormt. Eigenlijk hebben alle modellen consistent op uitgebreide schaal SC-velden met slechts enkele opklaringen, wel op hele verschillende plaatsen, waarin dan ook grondmist kan ontstaan. We gaan voorlopig uit van enkele opklaringen verspreid over het land. Bij de zwakke occlusie in alle modellen een duidelijk signaal voor stratus en mist, het zwaarst in H36 en het minst in HIR. We gaan uit van een middenweg.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Tot en met vanavond geen bijzonderheden. Voor vannacht lopen de Tmin sterk uiteen afhankelijk van de hoeveelheid bewolking in de modellen. HIR is sowieso enkele graden te warm. We gaan uit van 3-5 graden Celsius onder bewolking en rond het vriespunt in (langdurige) opklaringen. Tweg blijven overwegend ruim boven nul maar kunnen in een opklaring ook dicht bij het vriespunt uitkomen. De wegen zijn echter droog en condensatie is niet realistisch waarmee we dus niet uit gaan van gladheid.

Wind:

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Aandachtspunt dus hoe uitgebreid en waar de opklaringen zullen gaan voorkomen vannacht. Morgen overdag TCu's met toppen tot

Neerslag:

Zie modelbeoordeling.

Zicht:

Boven land goede zichten, vannacht in opklaringen lokaal vorming van nevel en bij langdurige opklaringen ook vorming van grondmist. De mate hiervan is dus afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen. Voorlopig gaan we uit van lokaal grondmist. Boven de Noordzee, met name in het noorden van de FIR matige en slechte zichten en lokaal mist. Bij de occlusie in de vochtiger wordende lucht morgenavond overal op uitgebreide schaal teruglopende condities.

Paraaf meteoroloog: wijs

Uitgifte: 24/03/2018 09.39 uur LT.
Bron KNMI