Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 23 juli 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de westflank van een mobiele rug boven Duitsland is de stroming zuidwestelijk. Een warmtefront boven het uiterste NO van de FIR trekt oostwaarts. De dauwpunten nemen dan toe naar ca. 16°C. Gedurende de periode bouwt een hoog boven het Europees continent geleidelijk op. Onder invloed van dit hoog wordt de stroming dinsdag zuidelijk en wordt er steeds warmere lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:

Zowel neerslag als lage bewolking zitten in Hirlam een stuk zuidelijker dan de andere modellen. Beide zijn waarschijnlijk te verklaren door het gebrek aan verdamping in Hirlam, de Harmonies en Ec zien er realistischer uit (o.a. gezien de waarnemingen boven de Noordzee/Engeland en de progtemps).

Aandachtspunten

Temperatuur:

Dinsdag overdag wordt het op veel plaatsen tropisch warm, tot maximaal 34°C in het zuidoosten. Ha36 lijkt in een strook van Flevoland naar ZO Friesland veel te warm met 33-35 graden (vel te hoge voelbare warmteflux). Ha40 ziet er realistischer uit. De nacht naar woensdag zien we op veel plaatsen minima van 19-20°C, laagste temperatuur dan in het noorden, 17-18°C.

Wind:

Aanvankelijk staat er nog een 6 Bft in het NW kustgebied, 7 in Doggersbank. Dinsdag langs de kust en bij het IJsselmeer wind vanaf het water (zwakke achtergrondstroming).

Bewolking:

Geen bijzonderheden.

Neerslag:

Nabij het warmtefront valt lokaal nog wat lichte (mot)regen.

Zicht:

Goed, alleen in de nacht naar dinsdag her en der wat grondmist, grootste kans in het NO/O.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 22/07/2019 12.28 uur LT.
Bron KNMI