Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 21 september 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hoog met kern boven Duitsland beweegt langzaam OZO-waarts en heeft een rug tot boven het midden van ons land. Aan de noordflank van de rug zijn nog warmtefrontrestanten aanwezig boven het noordwesten. Deze restanten trekken vandaag aan de noordflank van de rug via de Duitse Bocht en het noorden van ons land oostwaarts. De rug beweegt vanavond langzaam noordwaarts en verlaat zaterdagmorgen vroeg het noordoosten. Zaterdag neemt de zuid tot zuidoostelijke stroming in kracht toe en wordt steeds drogere lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:

Modellen geven met name boven de Duitse Bocht en het uiterste noord(oosten) van ons land zeer lokaal een licht neerslagsignaal bij de dikkere SC. Dit is gekoppeld aan de frontenrestanten. Qua bewolking zien we met name in beide Harmonies een signaal voor lagere wolkenbasis boven de Noordzee. Vanaf eind van de middag zien we de achtergrens van de bewolking noordwaarts trekken door het geleidelijk inzetten van de zuidoostelijke stroming.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Overdag in het zuidoosten mogelijk net 20 graden. Zaterdag in (vrijwel) het hele land 20+ en in het zuiden lokaal 25 graden.

Wind:

Vrijdagavond buitengaats in het zuidwestelijk kustgebied mogelijk 6 Bft.

Bewolking:

Nabij de frontrestanten velden SC met toppen rond FL060. Bij het zwakke front wordt lokaal wat ST gemeld en Komende nacht en morgen overdag waarschijnlijk vooral in het noorden SC-velden.

Neerslag:

Nabij de frontrestanten komt boven zeer zeer lokaal een spat regen voor. Overdag mogelijk ook boven het uiterste noorden van het land.

Zicht:

Vanmorgen vroeg enkele mistbanken. Door gebrek aan wind lijkt de verticale ontwikkeling echter zeer beperkt te blijven. In de nacht naar zaterdag zijn de mistkansen in het overgrote deel van het land klein. De stroming wordt namelijk oostelijk en voort drogere lucht aan. Alleen in de rug-as (noordoosten) lijkt het dan nog mogelijk te zijn. Modellen geven hier ook een duidelijk signaal voor.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 20/09/2019 04.13 uur LT.
Bron KNMI