Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 24 mei 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de noordwestflank van een hogedrukgebied boven Duitsland is in onze omgeving sprake van een zuidwestelijke stroming. De aangevoerde lucht is van polaire origine. Een laag boven de noordelijke Noordzee trekt langzaam naar Noorwegen. De bijbehorende ingedraaide occlusie schampt vrijdag het uiterste noorden van de FIR. Een hoogtetrog trekt vrijdag overdag van noordwest naar zuidoost over het land en lijkt op vrijdagmiddag in het zuidoosten wat convectie te kunnen forceren in combinatie met dagelijkse gang en een zich boven land verscherpende grondtrog. Achter deze trog bouwt zich boven de zuidelijke Noordzee een zwakke rug op en wordt de stroming noordwestelijk.

Modelbeoordeling:

Alle modellen, op HARM40 na, laten morgen in het zuidoosten de vorming van enkele buien zien. Belangrijkste trigger is convergentie in de grondtrog, mogelijk geholpen door PVA aan de voorzijde van de hoogtetrog.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Modellen kunnen goed gevolgd worden, verder geen bijzonderheden.

Wind:

Vanavond nog een 7 Bft boven Fladengronden, verder geen seinen. Bij de buien vrijdagmiddag weinig bovenwind, mogelijk een uitschieter door verdamping onderin (NAPE) van ca. 25 kn.

Bewolking:

Vanavond oplossende Cu-bewolking, vannacht en morgenochtend vooral in het zuidoosten enkele Ac-velden als overblijfsel van Cu/Cb boven Noord-Frankrijk. Verder in het noorden van de FIR enkele Sc-velden, vrijdag overdag zorgt de om het laag heen draaiende occlusie eveneens Sc-velden in het uiterste noorden van de FIR. De stratus lijkt net ten noordoosten van de FIR te blijven. Vrijdagmiddag in zuidoosten waarschijnlijk enkele geïsoleerde Cb's met toppen tot FL200.

Neerslag:

Vrijdagmiddag kans op een bui in het zuidoosten, single cell max SB Cape van 200-400 J/Kg en een effectieve schering van 10-15 kn. Door de triggering van de trog wellicht enigszins in een lijn manifesterend. De kans op onweer is klein wegens de beperkte verticale afmetingen (10% kans in INDECS en HarmEPS).

Zicht:

10+ km. In een bui 5-8, mogelijk 3-5 km.

Paraaf meteoroloog: homan

Uitgifte: 23/05/2019 18.00 uur LT.
Bron KNMI