Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 17 december 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een sturend laag boven de Baltische Zee houdt boven het aandachtsgebied een noordwestelijke stroming van polaire lucht in stand. Een goed doorstroomde rug van hoge druk, vandaag 06 UTC boven West-Ierland, trekt oostwaarts en passeert ons land gedurende zondagochtend en -middag. Zondagavond bereikt een occluderend frontaal systeem het westen van het luchtruim, trekt oostwaarts en ligt in de nacht naar maandag boven het land.

Modelbeoordeling:

HARM36 komt nu al in het zuidoosten met een ST/mist signaal, maar gezien de actualiteit lijkt dat overdreven, HARM38 en Hirlam geven een realistischer beeld. Voor komende nacht komen HARM36 en Hirlam in de oostelijke helft met mist, met een geowind van 20-25 kn lijkt nevel en ST meer waarschijnlijk.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Met name landinwaarts in de nacht naar zondag en zondagochtend weer kans op bevriezingsgladheid doordat de minimumtemperatuur daar net iets onder het vriespunt uitkomt.

Wind:

Momenteel 6 Bft in de kustdistricten. Bij buien zijn windstoten rond 35 knopen mogelijk, gezien de actualiteit zit HARM36 er het beste op. Op nadering van de rug weer afnemend, na passage rugas toenemend naar 6-7 Bft in de kustdistricten.

Bewolking:

Enkele Cb's met toppen FL140-180. Vanavond en komende nacht in de oostelijke helft kans op ST. Ook zondagavond en in de nacht naar maandag grotere kans op ST.

Neerslag:

Buien, lokaal met korrelhagel en natte sneeuw. Er is een kleine kans op onweer. Zondag op nadering van de rug afnemende buiigheid. Op nadering frontaal systeem regen, in de nacht naar maandag in het oosten kans op (natte) sneeuw.

Zicht:

In buien matige, mogelijk slechte zichten. Vanavond en komende nacht in de oostelijk helft kans op nevel. Ook zondagavond en in de nacht naar maandag kans op nevel en/of mist en slechte zichten is natte sneeuw.

Paraaf meteoroloog: blij

Uitgifte: 16/12/2017 11.58 uur LT.
Bron KNMI