Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 25 maart 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hoog met zwaartepunt ten westen Ierland heeft een uitloper richting Noord-Duitsland, waarbij de rugas nu over het midden van het land loopt. Een lagedrukgebied nabij de Faeröer trekt naar de Noorse zuidwestkust. Bijbehorend NO-ZW georiënteerd koufront (CAD) bereikt vanavond laat de noord(west)kust en trekt komende nacht zuidoostwaarts over het land. De passage wordt gevolgd door een hoogtetrog die gevuld is met koude lucht die varieert van -25°C in het zuidwesten tot -37°C in het noordoosten. Maandagochtend trekt de hoogtetrog naar Zuid-Duitsland weg en warmt de bovenlucht van het westen uit op.

Modelbeoordeling:

Synoptisch weinig verschillen. We zien de gebruikelijke verschillen in de windstoten voor maandag: de Harmonies ogen wat te fors en te uitgebreid, EC overdrijft maandag overdag de windstoten boven land, met name boven het noordoosten, door het meenemen van een diep convectieve component.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:

Actueel nog 7 Bft op de noordelijke Noordzee. Na passage CAD ontwikkelt een windveld richting de noord- en noordwestkust van het land, waarin 7-8 Bft komt te staan. De Harmonies komen bij de trog af en toe met een 8 Bft (bij de buien). De zuidelijke Noordzee blijft beperkt tot 6, mogelijk 7 Bft. Maandag bij buien kans op zware windstoten in het noordelijk deel van het land, hoewel de modellen (met uitzondering van EC) ze niet echt het land op laten lopen. Onvoldoende voor code geel (wintercriterium) zoals het er nu naar uitziet.

Bewolking:

Vandaag eerst nog hoge en middelbare bewolking die snel naar Duitsland wegtrekt waarna het zonnig wordt, wel wat Cu. Bij de CAD (ingebedde) CB's met toppen rond FL100, daarachter hogere toppen tot uiteindelijk FL200 in de koudste lucht van de hoogtetrog.

Neerslag:

De buiige neerslag bij het koufront van de CAD bereikt het uiterste noorden aan het einde van de avond. Verder achter het koufront toenemend onstabiel met ruim ten noorden van de Wadden in de nacht naar maandag mogelijk ook korrelhagel of een enkele bliksemontlading bij de buien, zie ook het zwakke signaal hiervoor in Ha36 (Ha40 is overdreven door te veel graupel). Door dagelijkse gang zal het maandag overdag vooral boven Duitsland activeren. CAPE-waarden max 200-400 J/kg (boven zee), schering rond 25-30 kt, convectiemodus multicel.

Zicht:

Goed. In buien matig, vooral bij de trog mogelijk slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 24/03/2019 11.44 uur LT.
Bron KNMI