Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 22 oktober 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een ZO-NW georiënteerde rug passeert vannacht ons land en wordt overdag gevolgd door een occluderend frontaal systeem. Dit frontaal systeem behoort bij een laag dat vandaag via Ierland en het noorden van Engeland richting de Noordzee trekt. Het frontaal systeem trekt gedurende de ochtend en begin van de middag van zuidwest naar noordoost over het land, kort daarop gevolgd door een trog. Later zaterdagavond en tijdens de nacht van zaterdag op zondag volgt een ingedraaid occlusie-deel, dat met name in de kustgebieden actief is. Aan de zuidflank van dit laag krijgt ons land met aanvoer van polaire lucht te maken, waarin van tijd tot tijd buien (soms geclusterd) tot ontwikkeling komen .

Modelbeoordeling:

De passage van de occlusie en de ontwikkelingen ervan wijken in de berekeningen van de verschillende modellen niet af: De passage van het frontaal systeem zaterdagochtend zit duidelijk in alle modellen. Echter t.a.v. de trog erachter zien we duidelijke intensiteitsverschillen, waarbij EC en Hirlam iets minder actief zijn dan Harmonie36 en Harmonie38. Doordat de occlusie rond het laag is gedraaid en het laag ook nog eens richting het noordoosten van ons land trekt, krijgen we meerdere keren met de occlusie te maken in de vorm van neerslagbanden.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden. Zondag Tx niet veel hoger dan 12°C

Wind:

De wind is vannacht tijdelijk afgenomen op passage van de eerder genoemde trekrug. Vandaag overdag trekt de wind weer aan naar 7/8 Bft in de kustdistricten. Aandachtspunt is het scenario van Harmonie36 en EC voor zaterdag in de loop van de avond/begin zondagnacht. Deze modellen komen buitengaats met > 48 knopen uitschieters. De overige modellen berekenen buitengaats ca. 41 knopen: mogelijk zware windstoten net op de uiterste noordwestkust. Verder landinwaarts veel minder wind vanwege het feit dat de wind lange tijd een sterke zuid-component heeft.

Bewolking:

Boven land Sc. Bij de occlusie van zaterdag vooral Sc, mogelijk lokaal St. Duidelijk stabiel gelaagd. Vlak achter de occlusie aanvankelijk vrij droog, hoogstens Cu. Op de trog enkele Cb's met toppen FL120-FL150. Pas later wordt de bovenlucht kouder en kunnen Cb's met toppen tot FL200-FL250 ontwikkelen. Grootste kans hierop in het westen en noordwesten. De ingedraaide occlusie van vanavond laat en zondagnacht vertoont stabiele temps boven land, in de kustgebieden en boven zee echter wel Cb's mogelijk.

Neerslag:

Vanochtend bij de occlusie regen, enkele mm. Op de trog enkele buien (opgelijnd). Convectieve modus multicell, schering 20-25 knopen. D11-MUCAPE 200-400 J/kg boven land, boven zee 400-700 J/kg en zaterdagavond net ten noorden van de oostelijke Wadden 700-1000 J/Kg. Entrainment van droge lucht zal deze waardes echter iets naar beneden brengen. Onweerskansen nemen vanavond zeker in de kustgebieden toe. Zondag boven land buiige neerslag en boven zee meer buien

Zicht:

Goed, maar in neerslag matig, soms slecht.

Paraaf meteoroloog: debie

Uitgifte: 21/10/2017 05.54 uur LT.
Bron KNMI