Korenmolen de Eendracht


HET MUSEUM


Het museum bestaat uit twee gedeelten:   
    • Een winkel die opgebouwd is naar Oud Hollands voorbeeld met een grote collectie aan orginele spullen.
    • Een bakkerijgedeelte waar een grote collectie aan oude bakkersgereedschappen te bewonderen zijn, die in vroeger tijden gebruikt werden bij het bakken van allerhande soorten brood en andere bakprodukten.
   
de museumwinkel

    
Het bakkerijgedeelte

    

Brood en Banketbakkerij A.A. Bouwman

    
De meeste van deze spullen zijn afkomstig uit de winkelinrichting van de Brood en Banketbakkerij  A.A. Bouwman, die ooit in Alphen aan den Rijn gevestigd was. Ook is een groot gedeelte van de collectie afkomstig van giften van enthousiaste mensen die na het opruimen van hun zolder nog het &egrave&egraven en ander tegenkwamen.

Hier volgt een korte geschiedenis over de winkel van de heer Bouwman:

Anton Bouwman was getrouwd met Jannetje de Lange. Anton Bouwman heeft  in 1957 de bakkerij van zijn schoonouders overgenomen en heeft daar tot 1983 brood en banket gebakken. Na deze periode heeft hij daar nog vele jaren zijn wereldberoemde stroopwafels gebakken.

Deze bakkerij was gevestigd aan de Gouwekade 17 (onder aan de hefbrug) in Alphen aan den Rijn.
Voorheen was deze bakkerij vele generaties lang in het bezit van de familie de Lange.

Een deel van het oude gereedschap en winkelinrichting dateert uit deze eerdere periode en heeft generaties lang op de meelzolder opgeslagen gelegen.

Op de gevel  van de winkel van heeft ook vele jaren de volgende tekst gestaan: Brood en banketbakkerij T. de Lange en Zn.

Een deel van deze tekstletters  is ook nog te vinden in het museum.

Wat ook de moeite waard is, is de originele oven. Deze dateert uit 1950. Hier was in vroeger tijd ook een rijskast naast geplaatst. Helaas is van de oven alleen de voorkant bewaard gebleven, maar het geeft wel een indruk hoe in vroeger tijden de produkten in bovengenoemde brood en banketbakkerij gebakken werden.


Achter deze oven bevindt zich een grote mengketel die nog steeds in gebruik is om het volkorenmeel te mengen dat in de molen gemalen wordt.              
De broodoven

    
De mengketel, verstopt achter
de broodoven

    

   
Wilt u zien hoe in vroeger jaren fabrieksmatig broodprodukten gebakken werden, klik dan hier.