Vacature Molenaar

Omschrijving werkzaamheden:
De molenaars beginnen de draaidag met het hijsen van de vlag in de molenkap, het smeren van de bovenas, het draaien van de molenkap in de wind, afhankelijk van de wind de zeilen voor de wieken leggen en, als er genoeg wind is, het koppel stenen dat door de wind wordt aangedreven in zijn werk te zetten. Belangrijk hierbij is dat er genoeg graan in de silo boven de steen zit, anders komt er natuurlijk niks van malen.

20 kg zak volkorenmeel wordt gevuld

Beneden wordt het graan dat gemalen gaat worden eerst gereinigd d.m.v. een graanreiniger. Hierna wordt het graan naar de verschillende silo’s getransporteerd door middel van een elevator (een aandrijfband met schepjes). Hierbij is ook enig sjouw- en hijswerk vereist.
Op de maalzolder pakken de molenaars de draad op door onder de uitloop zakken te hangen en, als één van deze zakken vol zit, de zak verwisselen. Als er ook op de wind gemalen wordt, dan wordt er natuurlijk ook meer sjouwwerk verricht. Belangrijker is echter dat de molenaar ook het weer in de gaten houdt; of de wind draait en of er misschien wel onweer in de lucht zit. Het lijkt simpel, maar een molenaar moet bij eventuele problemen zijn inventiviteit en gezonde verstand goed gebruiken om problemen op te lossen.

Op de expeditie zolder worden de zakken met volkorenmeel gevuld, afgewogen en dichtgenaaid. Deze zakken worden daarna klaargemaakt voor transport naar supermarktketen Hoogvliet. Hoogvliet BV is onze hoofdsponsor en neemt ongeveer 750 kg meel per week af. Daarnaast wordt er ook nog gemalen voor een plaatselijke bakker die graan aflevert. Voor de winkel worden, afhankelijk van de vraag, ook nog enkele andere graansoorten gemalen.

Natuurlijk zijn er altijd bezoekers die iets meer van de molen en het proces willen weten, dus worden er ook rondleidingen gegeven.

Gevraagde inzet:
Het volgens een dienstrooster op zaterdagen uitvoeren van bovengenoemde werkzaamheden.

Interesse?
Neem contact met ons op via onderstaande knop.