Museumzolder

Op de museumzolder vinden we een oude bakkerswinkel en delen van de bakkerij.

De bakkerswinkel van de heer Bouwman

De winkel is opgebouwd naar Oud Hollands voorbeeld met een grote collectie aan originele spullen. De meeste artikelen in deze winkel zijn afkomstig uit de winkelinrichting van de Brood en Banketbakkerij  A.A. Bouwman, die ooit in Alphen aan den Rijn gevestigd was. De bakkerij was gevestigd aan de Gouwekade 17 (onder aan de hefbrug) in Alphen aan den Rijn. Voorheen was deze bakkerij vele generaties lang in het bezit van de familie de Lange.

Korte geschiedenis over de winkel van de heer Bouwman:
Anton Bouwman was getrouwd met Jannetje de Lange. Anton Bouwman heeft in 1957 de bakkerij van zijn schoonouders overgenomen en heeft daar tot 1983 brood en banket gebakken. Na deze periode heeft hij daar nog vele jaren zijn wereldberoemde stroopwafels gebakken.

Op onze museumzolder is een grote collectie aan oude bakkersgereedschappen te bewonderen. Deze werden vroeger gebruikt bij het bakken van allerhande soorten brood en andere bakproducten. Een deel van het oude gereedschap en de winkelinrichting dateert nog uit de periode van bakker de Lange en heeft generaties lang opgeslagen gelegen voordat het hier werd opgebouwd. Een groot gedeelte van onze collectie is afkomstig van giften van enthousiaste mensen die na het opruimen van hun zolder nog het een en ander tegenkwamen.

Op de gevel van de winkel heeft vele jaren de volgende tekst gestaan:
Brood en banketbakkerij T. de Lange en Zn.
Een deel van deze originele tekst is nog steeds in het museum te zien.

Ook de moeite waard is het originele ovenfront met herinneringsklokken. Dit front dateert uit 1950. Naast de oven was vroeger een rijskast geplaatst. Helaas is van de oven alleen de voorkant bewaard gebleven, maar het geeft wel een indruk hoe vroeger de producten in een banketbakkerij gebakken werden. Achter deze oven bevindt zich een grote mengketel die nog steeds in gebruik is om het volkorenmeel te mengen dat in de molen gemalen wordt.